Søk i denne bloggen

torsdag 16. juni 2011

Famous footsteps.

Vest i havet ligger Shetland eller Hjaltland som vikingene kalte det.
Søndag morgen klokka ti heiste vi seil tvers av Marsteinen fyr og satte kursen i vikingenes fotspor.
Sør øst laber/frisk bris ga oss god fart ( 6 knop). Etterhvert ble det mindre vind og tungsjø.
Det var nydelig vær om natta da vi passerte Oseberg og en leterigg, Ocean Vanguard, som kalte oss opp på vhf og ga oss beskjed om at vi var litt for nær.
Klokka to på ettermiddagen kom uværet, mye vind, høy sjø og dårlig sikt. Klokka seks skimtet vi land og akkurat da så det ikke særlig gjestmildt ut, mørke og bratte forberg. Etterhvert kom vi til havn i Lerwick og fikk fortøyd. Torill spanderte en bedre middag på Grand hotell.
Dagen etter besøkte vi Lerwick port autority, der ble vi møtt av en hyggelig dame som ga oss all mulig hjelp og informasjon.
Lerwick er en fin by. Det er tydelig at folket her ikke har glemt sitt norske opphav. Mange norske ord er enda i bruk i dagligtalen og gatene heter f.eks. King Olav street, King Haakon street og King Harald street. Bygninger som Hjaltland house og Kveldsro finnes også.
Onsdag var vi i Scalloway og så minnesmerke over de falne av Shetlandsgjengen. På toppen av denne bautaen står en modell av båten Andholmen fra Bø.
Shetlandsgjengen gjorde 198 turer og Den mest kjente av dem Shetlands Larsen gjorde 50 av dem.
Leif Larsen - den norske løytnant - ble verdens mest dekorerte sjøoffiser.
Meningen var at vi skulle fortsette videre til Fair isle og Orkenoyene, men været er ikke særlig bra nå, så vi venter han av en stund til.
Sven-Rune skal mønstre av på lørdag så vi bør være på Orkenøyene til da.

Distansen Bergen - Lerwick er ca.200nm.
Turen fra Marsteinen fyr til Bressay ligthouse gjorde vi unna på 33 timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar